Press "Enter" to skip to content

Vi er stresset som aldrig før


Stress er et omdiskuteret emne, som vi i et stigende omfang er nødt til at tage stilling til i Danmark. Ifølge de nyeste undersøgelser fra sundhedsstyrelsen, så er vi stresset som aldrig før. Det kan dog være svært at finde ud af, hvad det rent faktisk vil sige at være stresset. Der er nemlig mange uenigheder imellem fagfolk og forskere om, hvad stress rent faktisk er. Først og fremmest kan det nævnes, at stress ikke er en selvstændig diagnose, men derimod et begreb, der beskriver en psykisk belastning. Stress er noget, der truer vores velbefinde, hvilket i denne sammenhæng vil være når vi oplever, at enten omgivelser eller egne krav og forventninger overstiger den mængde ressourcer, som vi har til rådighed.

Kan vi ikke leve op til den arbejdsmængde, som chefen belaster os med, så vil vi opleve én omgivelsesmæssig trussel, som kan belaste vores velbefindende.

Det omvendte scenarie kunne være, at vi stræber efter at få karakteren 12 i skolen, men at vi ikke kan leve op til vores egne krav.

Du kan derfor betragte stress som en konkret og målbar tilstand i kroppen uanset årsag. Afhængig af hvor længe stressperioden har stået på, så kan det ikke længere tænkes væk, men vil derfor kræve et langt stressforløb med genoptræning af dine mentale og fysiske ressourcer. Behandling af stress tager desværre tid og kræver ofte professionel hjælp, hvis du vil blive fuldstændig fri for stress.

Symptomer og tegn på stress

En kortvarig stress behøver ikke nødvendigvis at være farligt, og det kan være ganske normalt at blive mildt stresset i en eksamensperiode eller travlhed på jobbet. Det bliver først et reelt problem, når du befinder dig i en stresset tilstand i en længere periode, eftersom langvarig stress kan medføre alvorlige risici for udvikling af livstruende sygdomme.

hovedpine

Hvordan du reagerer på stress, er individuelt fra person til person, og der findes både fysiske såvel som psykologiske og adfærdsmæssige symptomer.

Fysiske symptomer på stress:

 • Hovedpine og migræne
 • Smerter og trykken ved nakke, skuldre og bryst
 • Kraftig hjertebanken
 • Problemer med fordøjelse
 • Andre lidelser såsom allergi kan bryde ud eller blive værre

Psykiske symptomer:

 • Skam
 • Arrighed
 • Angst
 • Lavt selvværd
 • Skam
 • Generelt tankemylder og vedvarende bekymringer

Kognitive symptomer:

 • Svækket hukommelse
 • Manglende overblik i dagligdagen
 • Svært ved at holde koncentrationen
 • Særligt følsom over for lys og lyd

Det ene symptom udelukker ikke det andet og vil højst sandsynligt variere afhængig af person, men også i hvor høj grad du er stresset.

Behandling af stress

Den store fokus på stress i Danmark betyder også, at der er et stort udbud af stressforløb og behandling af stress, uanset om der er tale om kortvarig eller langvarig stress. Stresslæge har blandt andet udviklet et AMSI forløb (aldrig mere stress igen), som er et 4-6 måneders stressbehandlingsforløb til dem, som tidligere har været stresset, og som nu ønsker at sige farvel til stress – én gang for alle.

Trine som ejer Stresslæge oplever at mange af hendes klienter har haft stress før, men aldrig knækket koden til at forebygge det. Derfor ser hun en stor efterspørgsel på hendes stressbehandling fra middel aldrende kvinder i alderen 40-50 år, som ønsker at blive stress fri.

stressforløb

På Stresslægens hjemmesider finder du også nogle overraskende statistikere fra sundhedsstyrelsens nyeste undersøgelser omkring stress. Det viser sig, at ca. 430.000 danskere hver dag oplever symptomer på alvorlig stress. Derudover er stress årsagen til omkring 30.000 hospitalsindlæggelser om året. Stress er desuden skylde i at 3.000 person hvert år må førtidspensioneres.

Det anslås at ca. 25 % af alle danskere befinder sig i en tilstand af stress – både kortvarig såvel som langvarig stress. Det er en skræmmende statistik, som vi i samfundet skal knække koden til at læse.