Press "Enter" to skip to content

Værd at vide om fugle i haven

De første, forsigtige fuglefløjt en søndag morgen i det tidlige forår kan bringe smilet frem hos enhver. Fuglefløjt er en sand forårsbebuder, som minder os om, at vinteren er ved at være slut, og at dagene kun bliver længere og lysere.

Fugle i haven er en hyggelig gæst, når de synger foråret ind, men der er flere andre grunde til at invitere fuglene ind i haven. For eksempel er fugle i haven en nem og bekvem måde at komme tættere på naturen. Fra din yndlingsstol i haven kan du betragte fuglenes liv på nært hold. Måske kan du endda få et glimt af deres unger i løbet af foråret? Desuden kan fugle være en dygtig medhjælper i haven, de spiser nemlig skadelige insekter og smådyr.

Hvilke fugle er havefugle?

Det er svært at nævne hvilke fugle, der er specifikke havefugle. De fugle, som lever i haven, bor nemlig også andre steder i naturen. Man finder dem også i skovbrynet, ved en sø eller en eng. Hvilke fugle, du kan få på besøg i din have, afhænger af hvor du bor og hvordan, du har indrettet haven.

Der er dog nogle fugle, som er mere almindelige i de danske haver end andre. Det gælder for eksempel gråspurven, musvitten, blåmejsen, rødhalsen og solsorten. De er alle fugle, som du ofte ser i de danske haver og som er nemme at tiltrække. Hvis du selv kunne tænke dig at få besøg af de flyvende forårsbebudere, så er der faktisk flere ting, du kan gøre for at tiltrække fugle til din have.

Få flere fugle i haven

Regel nummer ét, når du vil tiltrække fugle til haven, er, at din have skal være varieret. En flad græsplæne tiltrækker ikke nær så mange fugle, som hvis du bryder haven op med træer, buske og bede. Det er også vigtigt, at der er noget i haven, som fuglene kan spise og drikke. Du kan for eksempel sørge for at plante træer og buske med bær eller frugter, som fuglene kan nippe af om sommeren. Om vinteren kan det være en god ide at lægge mad ud til fuglene. På alle tider af året skal der være vand i haven, som fuglene kan drikke.

fuglehus til haven

Et andet tip, som måske kan lyde underligt er: ryd ikke for meget op i din have. Det kan godt være, at din mor ikke ville være enig, men rod i haven kan faktisk være positivt. Det tiltrækker nemlig fuglene. De kan godt lide, at der er noget haveaffald og gamle grene at rode i. Så spar gerne på oprydningen, hvis du vil se fuglene igen.

Tips til at tiltrække fugle til haven:

  • Variér haven: kombinér træer, buske og åbne arealer
  • Sørg for at der er noget, fuglene kan spise
  • Ryd ikke for meget op i haven
  • Sørg for at der er vand, som fuglene kan drikke
  • Undgå sprøjtemidler
  • Læg mad ud til fuglene om vinteren
  • Sæt en fuglekasse op