Press "Enter" to skip to content

Sofa med chaiselong

Sofaen er en af stuens vigtigste møbler. Det er der, du smider dig efter en lang dag med en god kop kaffe og et tæppe over dig. Det er der, du tager en lur, hvis dagen viser sig at være lidt for lang. Ikke en længere lur, som efterlader dig helt groggy og med en følelse af ikke at have sovet nok. Nej, her er der tale om en ægte sofalur, som eventuelt foregår med lidt baggrundsstøj i form af tv eller familiesnak, og som lige giver en kort mental pause.

Det er også i sofaen, du inviterer gæsterne hen efter middagen, når det skal være lidt ekstra hyggeligt og afslappet. En sofa er derfor et essentielt møbel, som er vigtigt for indretningen i stuen. Og en sofa med chaiselong er i sit udtryk endnu mere indbydende og luksuriøs end en almindelig sofa.

sofa med chaiselong

Bare smæk fødderne op

En almindelig sofa sender et signal om, at her kan man sidde i det bløde og slappe af. En chaiselong på en sofa indbyder til lidt ekstra ”bare smæk fødderne op og føl dig hjemme” stemning. Særligt hvis selvsamme er belagt med tæpper og puder – og gerne et lille bord man kan nå, selvom man læner sig tilbage i sofaen med kaffekoppen.

Hvor mange af os har ikke prøvet at blive placeret ukomfortabelt i en lille topersoners sofa, som lige så godt kunne være et bussæde? Afstanden til sofaens anden beboer er så kort, at øjenkontakt nærmest bliver næsekontakt, og man kigger derfor stift lige ud i luften.

Derfor er større sofaer, eller allerhelst chaiselongsofaer, bedre egnet til at skabe en behagelig, afslappet stemning, som gør samtalen mere flydende.

Kvalitetssofaer

Hvilken type sofa der egner sig bedst, er selvfølgelig en smagssag. Nogen foretrækker de helt stilrene, simple sofaer uden for mange dikkedarer. Andre ønsker sofaer som kan slås ud og blive til sovesofaer i tilfælde af overnattende gæster.

Robustheden er vigtigst for andre – herunder børnefamilier og folk, der ynder at spise i sofaen. Her dur det ikke med sart betræk, som ikke kan vaskes, eller med alt for lyse farver.

Desuden er sofaens blødhed også helt afgørende for de fleste. Skal det være den slags, du kan springe op fra, når Danmark scorer det afgørende mål, eller skal det være den slags, der krammer dig i søvn, så snart du sætter dig?

Chaiselongens oprindelse

Men hvor kommer chaiselongen (udtales [sjæselongen]) så fra? Den menes at stamme helt tilbage fra 1700-tallets Frankrig, hvor primært adelen brugte den til at slænge sig på. Navnet er da også fransk og betyder ”lang stol”. Til at starte med, var det en stol, forlænget af en skammel, men efterhånden fandt man på at sætte de to sammen til ét møbel.

Udover den franske adel, er chaiselongen primært forbundet med patienter i psykoanalyse hos Sigmund Freud. Derfor kan man i adskillige film se patienterne ligge på en chaiselong og kigge op i loftet, mens de beretter om deres kvaler til en psykolog, som sidder oppe ved hovedenden.