Press "Enter" to skip to content

Sådan renser du mest effektivt dine fliser


I Danmark har vi virkelig svingende vejrforhold med både fugt, regn, tør varme, sol og skygge. Det giver optimale vækstbetingelser for blandt andet alger og flisepest, og hvis du har fliser rundt om din ejendom, vil du med stor sandsynlighed allerede have oplevet det.

Flisepest er blomsterlignende udvækster på både træ og sten i gule, grønne og sorte nuancer. Flisepest behøver ikke engang organisk næring, og kan derfor gro vildt frem på både tage, husmure og fliser. Alger vokser primært på træ og fliser, hvis ikke de bliver behandlet løbende.

Hvem bør foretage flise rensning?

Både alger og flisepest giver et rigtig kedeligt førstehåndsindtryk af din bygning. Den ser ganske enkelt både mørk og slidt ud – og meget lidt præsentabel. Det betyder også, at udefrakommende får et ret trist indtryk af, hvad dit hjem eller din virksomhed står for – og det betyder for de fleste en hel del.

Du bør altid få et professionelt firma til foretage flise rensning for dig. De ved præcis, hvordan lige netop dine fliser skal håndteres, hvilken behandling de skal have, og hvordan de skal efterbehandles. Derudover vil et professionelt firma kunne vurdere, præcist hvilke skader og bevoksninger, der er på dine fliser, og dermed om du skal supplere med ekstra behandling.

Hvordan renser man fliser?

Rensningen foregår med en højtryksrenser, der fjerner alle alger, snavs, mos og ukrudt. Du står tilbage med skinnende rene fliser, men du bør ikke stoppe her. Efter flise rensning efterbehandler firmaet fliserne for dig. Det sker i form af en algebehandling, der sørger for at den sidste rest alger fjernes – og regnen står for resten.

Derudover bliver der fyldt ekstra sand i mellem fliserne, da højtryksspulingen ofte har fjernet en del af sandet. Endelig foretager firmaet en imprægnering af fliserne, som er medvirkende til, at alger og flisepest får meget dårlige vilkår. Derudover vil imprægnering også beskytte fliserne mod misfarvninger og hindre indtrængen af vand og dermed frostsprængninger.

teknik af fliserens

Hvor lang tid tager en fliserensning, og hvor ofte skal man gøre det?

Rensning af fliser tager typisk cirka en dag, og du behøver ikke engang at være hjemme, når de professionelle aktører kommer ud. Flise rensning bør aldrig foretages i frostgrader, regnvejr, eller når der er fugtigt. Det giver nemlig rigtigt dårlige forudsætninger for et godt resultat.

Selvom flise rensning bliver lavet grundigt, og selvom du får imprægneret fliserne efterfølgende, er det ikke ensbetydende med, at flisepest og alger aldrig kommer retur. Hvis ikke du vedligeholder dine fliser løbende, vil de blive ramt på ny af både alger og flisepest – og de vil naturligvis også blive snavsede og snuskede at se på.

Derfor anbefales det at få foretaget flise rensning én gang om året, så du sikrer, at de altid er fri for alger og flisepest. Lav eventuelt en slags serviceaftale med det firma, du bruger, så de kommer ud én gang om året og renser og behandler dine fliser. På den måde glemmer du det ikke, og du sikrer, at dit hus altid står knivskarpt.