Press "Enter" to skip to content

Red dit parforhold inden det er for sent

I dagens Danmark bliver flere og flere par skilt. Dette sker særligt efter, at man har fået børn og hus – den såkaldte drøm. Hvad er det, der gør, at drømmen knækker parforholdet? Typisk opstår problemerne før, man selv er klar over det. Det er nemlig tit det utalte, der bygger sig op, indtil man kaster hårde ord ud til højre og venstre. Heldigvis er der en løsning på de fleste problemer.  

Få det usagte sagt i et trygt forum ved en parterapeut 

Ofte er det ikke ens partner, som er skyld i det knækkede forhold. Det kan være en fælles ting eller en fælles forglemmelse af at pleje forholdet. Tit er det også en selv og sine indre uløste problemer, der går ud over ens partner og familie. Mange mennesker har endda en tendens til at skubbe sine egne problemer over på den anden og sige: ’det er også din skyld fordi så og således’. Som mange nok har hørt, er kommunikation løsningen. Det betyder dog ikke, at det altid er nemt. At have en god kommunikation kræver hårdt arbejde fra starten af. Dermed er det også et valg, man skal tage ret hurtigt inde i forholdet. Dette valg kan eksempelvis komme til udtryk af at gå til parterapeut. At gå i parterapi er blevet et tabubelagt emne. Det siges, at man kun går til parterapi, når skaden er sket. Det bliver dermed en form for sidste løsning og håb. Som sagt er skaden dog allerede sket, og det er derfor vigtigt at være bevidst om ens forhold samt tage ansvar, inden det går alt for galt. Det kan eksempelvis hjælpe at se terapeuten som en hjælpende hånd til, at I selv løser jeres problemer. Den uddannede terapeut er der blot for at sørge for, at ordene ikke bliver spyttet ud. Kommunikationen sker nemlig først, når man taler roligt og dybdegående med sin partner. Parterapien er derfor et forum, hvor alt det usagte bliver sagt. 

Støt hinanden selv når det er svært 

Alle parforhold er forskellige – derfor er der heller ikke et forløb, der er det samme. Det handler om at finde ud af, hvad der virker for netop jer og jeres egne samt fælles behov. Selvom de fleste først tager til en professionel, når det er for sent, er der ingen, der tager skade af at starte for tidligt – tværtimod. Hvis I fra starten af bliver bevidste om jeres egne og potentielle fælles problemer, er det nemmere at løse dem i fremtiden. Man kan for eksempel sige, at I blot er ved at strække ud inden et maraton, så der ikke kommer nogen permanente skader, efter at I er færdige med løbet. Det er vigtigt at huske på, at forummet ikke skal bruges til at pege fingre eller kritisere hinanden. Der skal være plads til at åbne sig selv og vise sårbarhed. Hvis I lærer det i et trygt forum, vil I også kunne dette i hårde og utrygge situationen. Intet parforhold er uden bump på vejen – og det er okay.