Press "Enter" to skip to content

Guide til valg af højtalere

Du har sikkert prøvet det: At lytte til din yndlingssang gennem et par virkelig gode højtalere, og så hører du pludselig toner og nuancer af sangen, som du ikke anede fandtes. Kvaliteten af dine højtalere har en afgørende betydning for din oplevelse af den lyd, du spiller. I dag findes der et utal af højtalere på markedet. Du kan vælge imellem store eller små, trådløse eller traditionelle, smart design eller næsten usynlige. Derfor kan det virke uoverskueligt, når man skal ud at købe nye højtalere. For hvad skal man vælge? Det kommer helt an på, hvad dit behov er, hvor højtaleren skal stå og hvor mange penge, du vil bruge. Læs med her og bliv guidet igennem dit valg af højtalere.

Hvad er dit behov?

Når du skal vælge højtalere, er det vigtigt, at du starter med at spørge dig selv: Hvad er mit behov? Skal du kunne spille et stort rum op? Er du typen der nørder god lyd og ofte spiller høj musik? Eller bor du i en lille lejlighed med små rum? Går du op i æstetik og design? Må højtalerne fylde og tage plads, eller skal de være så diskrete så muligt? Der er mange parametre at forholde sig til, når man skal vælge højtalere. Så start med at finde ud af, hvad dit behov er. En ting er sikkert: Der skal nok være en højtaler, som passer lige til dig.

Stor lyd eller praktisk og diskret løsning?

Regel nummer et, når du skal vælge højtalere, er, at stor lyd kræver store højtalere. Så hvis du går efter den helt store lydoplevelse, så er det en god ide at vælge højtalere, som er fysisk store.

Hvis du skal spille høj musik i et stort lokale, er det en god ide at vælge et par store gulvhøjtalere. Bor du derimod i en mindre lejlighed får du ikke nødvendigvis den bedste lyd ud af et par kæmpestore højtalere, det kan blive for voldsomt i et lille rum. I et mindre rum vil det ofte fungere fint med et par små højtalere. Men det er stadig en god ide at vælge en stereoløsning med to højtalere, hvis du vil have det optimale ud af musikken. Hvis det vigtigste for dig er, at det skal være nemt, så kan en trådløs højtaler være løsningen. Med den kan du spille musik, uanset hvor du er.

højttalere til gulvet

Guide til forskellige typer af højtalere

  • Gulvhøjtalere: Kan spille rigtig højt og har en god bas.
  • Kompakthøjtalere: De spiller ikke lige så højt og dybt som gulvhøjtaleren men er gode i mindre rum, og kan nemt installeres på en hylde.
  • Designerhøjtalere: Højtalere behøver ikke bare være to sorte kasser, de kan faktisk se godt ud. Vælg et design, der passer dig, men vær klar til at betale prisen.
  • Trådløse højtalere: Ideelt hvis du vil tage musikken med dig rundt, for eksempel på en sommertur på stranden
  • Indbyggede højtalere i væg eller loft: Et godt valg for dig der gerne vil have, at højtalerne ikke er synlige i rummet.