Press "Enter" to skip to content

Fang de rigtige fisk på havet

Når de fleste danskere hører lystfiskeri, tænker de på bedstefædre, der sidder stille og roligt ved den lokale bæk med madpakken. Har man bare befundet sig blandt lystfiskere for en kort tid, ved man dog, at det langt fra er det fulde billede.

For det første er der en enorm diversitet blandt lystfiskere. Både unge og gamle, kvinder og mænd kan være lystfiskere. Tanken om, at alle lystfiskere fisker stilsiddende ved ferskvand som i en meditativ trance kunne heller ikke være længere fra sandheden. Det ved man, hvis man nogensinde har prøvet havfiskeri.

Sådan er havfiskeri anderledes

Havfiskeri er nemlig noget helt andet end fiskeri i en put and take sø. Først og fremmest kræver det noget mere udstyr, da man jo nødvendigvis må et stykke ud på havet, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at fange de helt store, eller i hvert fald helt rigtige, krabater, som ofte er grunden til, at man taget ud på havfiskeri i første omfang. En fiskerjolle er dog ikke nok til at begynde den nye fase af sin hobby som lystfisker. Det kræver også en del viden og udstyr, såsom nyt forfang, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at få noget som helt på krogen.

For eksempel skal man naturligvis vide, hvornår og under hvilke vejrforhold, det er klogest at tage ud. Man skal have styr på sæsonerne og på, hvad henholdsvis stør, makrel og sild bidder på. Derfor følger det også naturligt, at man skal have en smule nyt udstyr, hvis man for alvor vil gøre noget ud af havfiskeri. Det kunne være nye kroge, ny madding og længere line.

havforfang

Husk havforfang

En af de vigtigste stykker udstyr, hvis man gerne vil begynde på havfiskeri, er dog havforfang. Har du kun fisket i små ferskvandssøer, er det ikke sikkert, at du er bekendt med forfang. Konceptet er dog heldigvis ganske simpelt. Havforfang er nemlig bare et stykke line placeret mellem krog og line. Alt efter hvilken type havforfang du bruger, og hvad dit mål er, kan det dog have forskellige funktioner. Er du ude efter havets helt store krabater, bør du benytte forstærket havforfang, der sikrer, at linen ikke knækker. Er du omvendt bange for bundhug, kan du benytte svage havforfang, så du kun mister en smule af dit udstyr, hvis uheldet er ude.

Der findes alt et væld af forskellige typer havforfang til et væld af forskellige formål, og hvis du lige er blevet interesseret i havfiskeri, kan det derfor være smart at indkøbe et bredt sortiment. Er du omvendt sikker på, at du kun drager ud på havet for at få sild på krogen, findes der dog også havforfang, der er lavet specifikt til den slags. Har du dit udstyr, din vinde og din vilje, er du således klar til at drage ud på havet.