Press "Enter" to skip to content

Arbejdspladserne har bedre vilkår end nogensinde

Det kan virke som om vores kontrakter, arbejdsdage og fagforeninger ikke består af andet end love og regler. Og der er da også masser af lovtekster forbundet med arbejdet i dag. Men ikke dem alle sammen er skabt for at gøre arbejdslivet mere besværligt. Faktisk handler rigtig mange love om, hvordan vores vilkår på arbejdsmarkedet skal være.

I dag findes der endda noget der hedder en arbejdsmiljøuddannelse. Det er en uddannelse med fokus på at forbedre, sat overholde, de regler og vilkår som skal gøre arbejdspladsen mere sikker og mere behagelig at være på. En sådan uddannelse kan for eksempel findes steder som dette: https://arbejdsmiljoegruppen.dk/.

AMR – ikke bare en fin titel

På langt de fleste arbejdspladser findes en såkaldt AMR – en arbejdsmiljørepræsentant. Dette er ikke nødvendigvis en person, som har gennemgået en arbejdsmiljøuddannelse. Det kan også sagtens være en ansat, som enten selv, eller med hjælp fra en chef eller fagforening, har sat sig lidt ekstra ind i de gældende love og regler.

Det er derfor ikke nødvendigvis altid en person med en arbejdsmiljøuddannelse i bagagen du først skal kontakte, hvis der er noget på arbejdspladsen der ikke fungerer. Dog vil det altid være en person, som selv har sagt ja til at yde en ekstra indsats for at alle kollegerne på arbejdspladsen trives – både fysisk og psykisk.

Psykisk arbejdsmiljø

De senere år er der i højere grad kommet fokus på også den psykiske trivsel på arbejdspladsen. Dette kan skyldes flere ting – blandt andet at stress som bekendt er blevet en folkesygdom. Derudover er der også kommet meget mere opmærksomhed på blandt andet chikane og endda sexchikane på arbejdspladsen, særligt efter flere mediepersonligheder stillede sig frem og berettede om chefer, der gik langt over grænsen i et forsøg på at udnytte deres magt til at få stakkels praktikanter til at gøre alt hvad de ville have.

Højere krav til fysisk arbejdsmiljø

Tager man en arbejdsmiljøuddannelse vil man også hurtigt opdage, at også det fysiske arbejdsmiljø er kommet under lup gennem årene. Det er ikke længere nok at give medarbejderne adgang til vand og dagslys. Nu gælder det også om, at den indendørs belysning skal være rar for øjnene, der skal være nok udluftning og pauserne skal være rimelige.

Inkluderer arbejdet mange timer foran en skærm er der mange flere regler til præcis hvordan arbejdsstillingen skal være. For eksempel skal skærmen stå i en bestemt afstand og vinkel fra øjnene, tastaturet skal være i den rette højde og stolen skal være tilpasset til den enkelte medarbejder.

Pandemien var en øjenåbner for de fleste

Mange har nok længe tænkt, at alle reglerne om arbejdsvilkår bare var til, for at gøre hverdagen mere besværlig. Men en del mennesker opdagede under den nylige pandemi, præcis hvorfor reglerne var som de var.

Med den øgede mængde hjemmearbejde blev det nemlig pludselig klar for den almene kontormedarbejder hvorfor den rigtige arbejdsstilling, bord og stol er så vigtig. Der var nemlig en del der fik såkaldt hjemmearbejdsskader af at sidde ved spisebordet med deres arbejde i flere timer om dagen.